Gepost op 2023-06-19

Was het weer een goed Onze Taal-congres?

Ja, het was weer goed. En het weer ook. Plaats van afspraak? Haarlem, stad van het zuiverste Nederlandse spraakwater. Wim Daniëls leidde het congres fit, kwiek, rijp en fris. 

Kwamen het beste van zichzelf brengen: eerst prinses Laurentien met een funky tasje. Dan: intens ge-’mm-hm’, ge-‘nja’ en ge-‘hè’ door Mark Dingemanse. Vervolgens: Jenny Audring over ‘het meisje, die’ (geen idee of er West-Vlamingen in de zaal waren).

Grappen, grollen en gezangen kwamen van meesterbeslisbomenmaker des vaderlands Katinka Polderman, Erik Van Muiswinkel, Maria Kraaijkamp en het Mus Trio. 

Genoeg over mij, laten we het over beslisbomen hebben

Katinka Polderman maasterklaast zich een weg door het Beslisbos.

Vervelend nieuws, een prijs en wijn proeven

Verder heb ik goed nieuws te melden over de workshop ‘Vervelend nieuws goed brengen’ van Fieke van der Gucht, de strijdlustige overhandiging van de Elise Mathilde Essayprijs en de workshop ‘Praten en denken over geur en smaak’ van Ilja Croijmans.

Fieke Van der Gucht over slecht nieuws brengen

Slecht nieuws brengen is niet voor vrolijke fransen.

Met woorden wijn beschrijven? Begin er maar aan.

Mensen communiceren over wijn met een bronbeschrijving, evaluatieve termen, abstracte termen, technische termen en metaforen. Gezondheid!

Gedelegeerde ambitie

De andere presentaties en workshops waren nóg beter, net als het dictee, de tentoonstelling en het radioprogramma van De Taalstaat, maar ik wilde ook nog even op zoek gaan naar het gestolen paneel 'De Rechtvaardige Rechters' van de gebroeders Van Eyck, dat zich volgens ChatGPT in de Sint-Bavokerk in Haarlem bevindt. Niet gevonden!

Door een hoog promille taalgehalte wilde ik op de terugweg naar de parkeergarage een handstand uitproberen. Gelukkig heb ik die ambitie tijdig gedelegeerd aan Guillaume Bijl. 

Ein neuer erfolgreicher Tag – Guillaume Bijl

Ein neuer erfolgreicher Tag, Guillaume Bijl – Haarlemmerhout, Haarlem