Gepost op 2022-11-22

Is het een goed idee om artificiële intelligentie in te schakelen voor je schrijfwerk? Schrijven, spelling en grammatica controleren, razendsnelle vertalingen maken, spraak in tekst omtoveren en omgekeerd: we gebruiken allemaal software die intelligente trekjes heeft. Waarom dan niet schrijven met behulp van een 'AI Content Platform'?

Zo'n platform is het Amerikaanse Jasper.

Jasper richt zich naar mensen die teksten moeten schrijven voor blogposts, Facebook-ads, rapporten, e-mails, metabeschrijvingen en al wat je maar wil.

AI Content Platform Jasper

Ik heb Jasper AI uitgebreid getest. En?

  1. Jasper heeft de toekomst
    AI Writers worden steeds beter. Ik denk zelfs dat over enkele jaren tekstverwerkings- of mailprogramma’s de schrijfvaardigheid van artificiële intelligentie in hun pakket zullen integreren. Handig voor wie snel wil werken, geen inspiratie heeft of zomaar wat tekst wil brouwen.
     
  2. Jasper komt uit de hoek met frisse invalshoeken
    Handig als je over hetzelfde onderwerp verschillende teksten moet schrijven. Een bericht voor sociale media, een mailing, een stukje voor een weblog, een langer artikel … Jasper kan het. Maar …
     
  3. Jasper houdt ook van clichés
    Geef hem de opdracht om een e-mail te schrijven om je klanten uit te leggen dat je door vertraging in de productie niet tijdig kunt leveren … Jasper schrijft een tekst die je uitstekend kunt gebruiken.
    Alleen zal hij niet altijd bij de tone of voice van je bedrijf of merk passen. Gelukkig kun je daaraan sleutelen. Als je Jasper beter leert kennen, ontdek je mogelijkheden om hem gerichter te doen schrijven.
     
  4. Jasper volgt de regels
    Vraag je een tekst voor een meta description van een webpagina, dan houdt Jasper zich netjes aan de maximale lengte. Dat geldt ook voor andere tekstsoorten. Tof, je hoeft Jasper niet alles uit te leggen.
     
  5. Jasper vraagt geduld
    Een goede briefing is het halve werk. Dat is ook zo voor Jasper. Je moet hem in de goede richting sturen, anders is het resultaat maar zozo. Daar kruipt wat denkwerk in. Soms zoveel dat je denkt: ik kan het sneller zelf schrijven.
     
  6. Jasper is niet perfect
    Hij levert verrassend snel een tekst af. Die ziet er op het eerste gezicht meteen bruikbaar uit. Maar kijk goed uit je doppen. Jasper schrijft niet altijd zinnige dingen en neemt al eens een loopje met de waarheid. En soms heb je de indruk dat je de teksten al eens ergens anders gelezen hebt. Logisch, Jasper wordt gevoed met bestaande teksten.
     
  7. Jasper verliest zich in vertalingen
    Hij schrijft in meer dan 25 talen, ook in het Nederlands. Toch zit er vaak een spoor van Engelse zinswendingen of uitdrukkingen in het resultaat. Het lijkt erop dat Jasper in het Engels schrijft: geef hem een briefing in het Nederlands, dan wordt ze eerst vertaald naar het Engels, waarna Jasper zijn werk doet. Het resultaat wordt dan weer naar het Nederlands omgezet. 

    Echt? Ja, mijn aanvoelen klopt, want in een van de antwoorden van de helpdesk staat: ‘While Jasper is trained more thoroughly in English, we integrate with DeepL to offer Jasper in over 25 languages. Language options are currently free while in Beta.’

>>> Is er door Jasper geen toekomst meer voor copywriters?

Wees gerust, ze hebben bij Jasper zelf levende copywriters in dienst. Dat is te horen in het interview van de Canadese copywriter Alex Cattoni met Austin Distel van Jasper.