Oorlogswoorden in de taal van merken? Je vindt ze overal, Denk alleen maar aan de 'War for talent' in de hr-wereld, het succesboek 'The War of Art' van Steven Pressfield of de 'War on drugs' in Antwerpen.
Woorden als 'oorlog', 'gevecht' en 'veldslag' worden vaak gebruikt om situaties te beschrijven die niets met echte oorlog te maken hebben. Natuurlijk zijn die woorden bedoeld om de ernst en het belang van de situatie te benadrukken.
Toch zaaien ze behoorlijk wat angst. En je ziet ze vaak in woordcombinaties die tot op de draad versleten zijn.
Geen spelletje
Oorlog is geen spelletje, en dat weet Illia Balaban van Who Are You Agency, een communicatiebureau in Oekraïne, beter dan wie ook.
In een bijdrage op LinkedIn schrijft hij:
We zullen nooit meer een directiekamer beschrijven als een 'war room'. Of het midden van een project als 'in de loopgraven'. Deze termen roepen in het beste geval angst en vrees op, en het is duidelijk hoe belachelijk ze altijd geweest zijn.
Taal evolueert sowieso. En de aanhoudende oorlog is een gepast moment om minder of geen oorlogswoorden te gebruiken in zakelijke situaties.
Tijd voor deze tip:
Make words, not war.
Hoe doe je dat?
Creativiteit speelt een belangrijke rol bij het ontwikkelen van een brand voice zonder oorlogswoorden.
- Typeer je merk met originele en unieke woorden
- Creëer positieve associaties met je merk
- Maak het niet perfect: smokkel er één cliché in
Door creatief een eigen brand voice te ontwikkelen onderscheiden merken zich van de rest. Ze brengen een positieve boodschap over, zonder oorlogsretoriek.
Laten we ons richten op het bouwen van vreedzame en respectvolle samenlevingen, zowel in woord als in daad.
Nogmaals: make words, not war.