Gepost op 2017-08-29
Waarom online magazines almaar aan belang winnen voor bedrijven die hun imago én hun marketingcommunicatie willen versterken.

Meer online magazines is minder papier in je brievenbus.
Lezen online magazines even vlot als gedrukte magazines?
Hoe dragen ze bij tot je bedrijfsimago?
En hoe integreer je ze in je marketingcommunicatie?
Dat hangt af van de manier waarop ze gemaakt zijn.
En online magazines maken, daar is grafisch vormgever Sofie Bauwens van Miene een kei in. Online interviewtje!

• Mogen papieren magazines definitief naar het containerpark?

Sofie: Stop, niet zo drastisch! Ik pleit er niet meteen voor om de papieren variant af te schaffen. Mooi gedrukte magazines krijg ik graag in handen. En ik maak ze trouwens nog altijd met veel plezier. Maar online magazines hebben de toekomst, zet dat maar op papier.

• Wat is dan de meerwaarde van online magazines?

Sofie: Ze springen in het oog door hun dynamische content. Leuk en interessant om je klant te benaderen. En pakken interactiever dan weblogs, nieuwsbrieven of sociale media – om nog maar te zwijgen over traditionele websites.

Een goed online magazine oogt zo fris dat klanten er de tijd voor nemen. Blogs en nieuwsbrieven zijn vluchtiger. Lezers hebben daar vaak moeite om hun aandacht bij de tekst te houden. Met een online blad bied je je klant of prospect beleving rond je bedrijf en je product. Je creëert échte interesse.

Online magazine made by Miene

• Wat zijn voor bedrijven de praktische voordelen van een online magazine?

Sofie: Je verbruikt geen papier en drukinkt – dat is véél milieuvriendelijker. Ben je gewoon papieren magazines te verzenden? Dan weet je dat portokosten een flinke hap uit je budget nemen. Nog een voordeel: het kost je geen geld als iemand je magazine niet aanklikt – dat is anders als een ontvanger je blad in de vuilnisbak gooit. En je kunt vlot extra versies toevoegen.

• Van welke interactieve mogelijkheden maak je gebruik?

Sofie: Net zoals een gedrukt blad is een online magazine een ideaal medium om te informeren. Structuur en leesvolgorde staan vast. Alleen heb je online meer mogelijkheden om je lezer te prikkelen en tot actie aan te zetten.

Zo voeg ik informatie toe via pop-upvensters, ik link naar externe webpagina’s – productpagina’s, bestelpagina’s of servicepagina’s – en ik inspireer en amuseer met video en animatie. Pluspunt: het klikgedrag is perfect te meten en daardoor kun je de conversie optimaliseren.

• Hoe begin je aan een online magazine?

Sofie: Alles start altijd met een doelgericht communicatieplan. Welke boodschap wil je brengen? Wat ga je vertellen, hoe frequent en met welk doel?

Is de basis duidelijk en liggen de structuur en de missie vast, dan gaan de online copywriters en fotografen aan de slag. Met het resultaat van hun werk maak ik het eerste ontwerp in een grafische online editor.

Ik zoek altijd een mooi evenwicht tussen de esthetische en de commerciële doelen. Het ontwerp wordt eerst intern gepubliceerd, zodat er tijd is voor correctierondes. Op dat moment is het magazine niet zichtbaar op het web en niet traceerbaar via Google. Zodra de lay-out is goedgekeurd, maak ik eventueel een tweede taalversie op. Daarna publiceer ik het magazine en kan het richting digitale brievenbus van de klant.

• Van een digitaal magazine verwacht ik beleving, dynamiek en interactiviteit. Hoe breng je die erin?

Sofie: De magazines worden gemaakt in een editor geschreven in html5, het resultaat is html. Net zoals bij een website kan ik elementen toevoegen die een dynamische en interactieve leeservaring creëren. Denk aan videofragmenten, geanimeerde infographics of slideshows.

Nog meer online magazine made by Miene

• Wat doe je als een artikel veel tekst heeft?

Sofie: Dat los ik op door scrollbars of pop-upvensters te plaatsen. Op die manier blijft het visuele aspect – en dus de beleving – overheersen. Een muziekdeuntje op de achtergrond of een ‘stop-play’ button, crosslinks of invulformulieren op maat? Het kan allemaal. Je bladert horizontaal en verticaal door een online omgeving en dat creëert al meteen een dynamiek.

Bovendien kan je lezer ook via zijn persoonlijke boekenplank eerder gepubliceerde magazines raadplegen. Handig als je nog eens wil verwijzen naar een vorig artikel of als een lezer een vroeger exemplaar wil raadplegen. Alles is bij de hand. Op desktop, tablet en smartphone!

• Bij een gedrukt magazine werk je met een deadline en daarna duurt het nog een tijdje voordat het bij de lezer op de vloermat valt. Wat is het verschil met een online magazine?

Sofie: Het ontwerpproces zelf is te vergelijken met dat van een traditioneel papieren exemplaar. Natuurlijk hangt veel af van het aantal pagina’s, de gebruikte talen en de complexiteit van de lay-out.

Omdat een desktopexemplaar te veel kan afwijken van de smartphoneversie, is er voor elk kanaal een afzonderlijke opmaak nodig. Dat kan de ontwerpfase verlengen. Sommige bedrijven kiezen er daarom voor hun magazine alleen voor tablet en desktop aan te bieden.

• Maar daarna gaat het sneller …

Sofie: Ja, want pre-press, druk en verzending verdwijnt. Zodra het magazine is gepubliceerd, kun je het aan je lezersbestand aanbieden.

Afhankelijk van het aantal mailadressen, de eventuele segmentering of marketingstrategie die je bij een verzending wil uitvoeren, is de verspreiding na enkele uren klaar. Leuk detail: na publicatie kun je nog altijd zaken aanpassen. Zo kun je bijvoorbeeld foutjes rechtzetten, een promotie aanpassen of een artikel uitbreiden. Je stuurt daarna gewoon een berichtje naar je klant.

• Op websites kun je het aantal bezoekers en hun doen en laten meten, bij e-mailings heb je een compleet dashboard waarop je kunt zien wie waar wat heeft aangeklikt. Hoe zit dat met digitale magazines?

Sofie: Hét voordeel van een online magazine is inderdaad dat je de gebruikersstatistieken kunt analyseren. Alles wordt gemeten. Via Google Analytics ga je na welke pagina populair is, hoe lang lezers in je magazine doorbrengen, waarop ze klikken, enzovoort. Ideaal om je content te optimaliseren en te verfijnen. Precies op maat van je doelgroep.

• Tot slot: wat zijn de mogelijkheden voor zoekoptimalisatie van online magazines?

Sofie: Ik sprak eerder van een goed communicatieplan. Als je weet wat je wil communiceren, hoe je je bedrijfsimago wil overbrengen en wat je ermee wil bereiken, dan weet je ook perfect op welke zoekwoorden je online gevonden wil worden.

Met die woorden kan een SEO-copywriter al rekening houden. Daarna kunnen we elke pagina nog eens extra optimaliseren. En er is ook ruimte om op je overviewpagina – de boekenplank waar al je publicaties verzameld staan – meer te vertellen over je bedrijf en je online magazine in het algemeen.

Interesse in een online magazine? Neem contact op.