Een boeiend jaarverslag schrijven? Breng nieuws. Bijvoorbeeld over realisaties, samenwerkingen, spin-offs, investeringen, onderzoek, beveiliging en financiering. Kortom, de hoogtepunten van een jaar.
En 'Hoogtepunten', zo heet het jaarverslag van het Studiecentrum voor Kernenergie.
Interviews met specialisten voor jaarverslagen 'Hoogtepunten'
In het SCK•CEN werken teams van nucleaire specialisten aan hoogtechnologische projecten.
Waar zijn ze precies mee bezig? Wat is hun doel? En met welke resultaten kunnen uitpakken?
Daar draait het om in de tientallen interviews die ik afnam om de jaarverslagen 'Hoogtepunten' in 2013, 2014, 2015 en 2016 te schrijven.
Na de interviews begint het werk maar pas, want jaarverslagen schrijven is wetenschap vertalen in mensentaal. Dat betekent: overbodige informatie schrappen, ingewikkelde formules begrijpelijk uitleggen en vergelijkingen hun werk laten doen.
Elk artikel in de jaarverslagen heeft een andere invalshoek
Een jaarverslag schrijven? Let op voor het addertje onder het gras: je ziet wel eens dat alle artikelen op dezelfde manier opgebouwd zijn.
Ik begin daarom elk artikel vanuit een andere invalshoek en breng variatie in de artikelstijlen.
Jaarverslagen: tintelende titels voor toegankelijke lectuur
Een verrassende invalshoek nodigt altijd lezers uit om in een artikel te duiken. Neem nu de titel. 'Zo snel kan iemand snookeren' staat boven een artikel over computersimulaties van brandstofgedrag. Daarin komt aan bod dat het proces achter stralingsschade een beetje lijkt op snookeren.
De beeldspraak maakt ingewikkelde onderwerpen aantrekkelijk voor lezers die meer willen weten over de activiteiten van het SCK•CEN.
Een saaie titel? Dan haken ze af. Maar kondig je een fenomeen aan dat op snookeren lijkt? Dát lezen ze graag.