Damslog-archief: oktober 2002

31 oktober 2002

Kosmodroom

De kosmodroom van Frank De Winne is werkelijkheid geworden. Hoewel daar in Rusland alles er niet tweedehands maar derdehands uitziet, zoeven ze toch mooi als drie Kuifjes de ruimte in. Waarschijnlijk lukt de ruimtevlucht dankzij de aloude Russische kosmonautenrituelen (filmpje kijken, boompje planten, tegen autobusje plassen). Absoluut de moeite waard is de website van S.P.Korolev RSC Energia: een soort weblog over de gebeurtenissen in Baikonoer en daarboven. Wij wachten trouwens vol spanning op de communicatie met prins Filip.

Leuk: de naamgeving "Baikonoer" is een misleidingsmanoeuvre uit de Koude Oorlog. Het heeft toen twee jaar geduurd voordat de Amerikanen doorhadden dat de basis Baikonoer niet in de plaats met die naam lag, maar een paar honderd kilometer verderop in de steppe.

30 oktober 2002

Wraaklustige werkgever

De West-Vlaamse Kamer voor Handel en Nijverheid is boos op Laurette Onkelinx, federaal minister van Werkgelegenheid. Op de website van Onkelinx staat een item over haar strijd tegen pestgedrag op het werk. Boven de tekst wordt een man afgebeeld die mensen eet (met mes en vork, maar toch). Volgens de West-Vlamingen is die foto onterend voor werkgevers.

Toch moeten de West-Vlamingen niet té boos zijn op Onkelinx. Hebben zij wel opgemerkt dat de Waalse politica met de foto op haar welkomstpagina een eerbetoon brengt aan de West-Vlaamse kust?

29 oktober 2002

Malheur

Wat is een 'malheur'? Een ongelukje, een gebrek, wat last, wat narigheid waarvan de gevolgen niet echt rampzalig zijn. Het heeft wat te maken met toeval, verstrooidheid, een samenloop van omstandigheden. Kortom, een 'malheur' is iets waarmee je nadien hartelijk kunt lachen. En precies naar die 'malheuren' is de Kleinbrouwerij De Landtsheer, brouwer van het Malheur-bier, op zoek.

Wie voor 22 december zijn 'malheur'-verhaal (max. 2000 lettertekens) stuurt naar Kleinbrouwerij De Landtsheer, kan meedingen naar een volledig verzorgde party tussen 13 december en 13 januari in het Malheurcafé in Buggenhout. Gratis busvervoer heen-en-terug, gratis eten en drinken en een discobar tot in de vroege uurtjes zijn er voor de 'malheur' van het jaar.

De winnaar wordt bekendgemaakt op de 'nationale Malheurdag', vrijdag 13 december. Of hoe een kleine brouwerij een meerwaarde geeft aan haar bier.

28 oktober 2002

De wraak van Sint-Maarten

Hoe heette het paard van de Sint in de televisieserie "Dag, Sinterklaas"?
Inderdaad: Slecht Weer Vandaag.

En dat hebben we gisteren allemaal mogen voelen. Het slechte weer was de wraak van Sint-Maarten op de winkelketen Fun. Die verspreidde deze week een folder "Sinterklaas kapoentje, leg wat in mijn schoentje", met daarin de boodschap dat de Sint vanaf 30 oktober de Fun-vestigingen een bezoekje brengt. Twaalf dagen te vroeg.

De Standaard schreef hierover: "De minister van Economische Zaken, Charles Picqué (PS), verbood nochtans voor Allerheiligen de komst van de Sint en de kerstman, en wou ook geen folders van ze zien. Fun verdedigt zich: We krijgen niet het bezoek van Sinterklaas, maar van Sint-Maarten."

Onzin! Wie het pact der gevers overtreedt, is stout en krijgt de wind van voren en op z'n dak. Ik heb gisteren geen Sinterklaas over daken zien lopen, daar was helemaal geen Fun aan. Dank u, Sint-Maarten. Wie wind zaait, zal storm oogsten.

27 oktober 2002

Wintertijd

Er komen andere tijden. Vandaag bijvoorbeeld begint de wintertijd en niet het winteruur. Wie de tijd wil bijbenen, heeft daar veel schrijfwerk aan. Minuutje, dat uur extra werk... moet uw werkgever u dat betalen?

26 oktober 2002

Kookboek voor bedrijven

The Company Culture Cookbook moet hét boek van het jaar worden voor de zakenwereld. Dat wordt duidelijk als u de website leest die auteur Kevin Thomson heeft laten maken voor de promotie van zijn schrijfsel:

"The Company Culture Cookbook is one of the most revolutionary marketing books to appear in the last twenty years."

Op de test vindt u alvast een voorsmaakje van wat de auteur te bieden heeft met de "Personality Pairs"-test.

25 oktober 2002

Breaking news

Howard Troxler schrijft in de St. Petersburg Times een scherpe column over CNN:

"ANCHOR: All right. We have confirmation that, indeed, something has happened. After this break, we'll be going to our panel of CNN experts from the Institute of People Who Talk On Television For A Living."

Verzuimgesprekken

Geen zin om vandaag naar het werk te gaan? Volg een opleiding over verzuimgesprekken.

24 oktober 2002

Arcelor

Nog wat over Cockerill-Sambre: het bedrijf behoort tot de groep Arcelor. Die naam is samengesteld uit zeven letters van de drie deelmaatschappijen: ARbed, ACEraLia en UsinOR.

Arcelor geeft de volgende betekenissen aan zijn naam:

  • De woorden "ARC/ARK/ARCEAU" symboliseren eenheid, perfectie, totaliteit en homogeniteit.
  • "OR" verwijst naar "edelmetaal" of "goud". Dat heeft de connotaties kwaliteit, verfijning en flexibiliteit.
  • De naam ARCELOR bestaat uit drie lettergrepen: de sterke klanken "ARCE" en het meer vloeiende "LOR". Het eerste deel "ARCE" geeft de sterkte van de staalgroep weer, terwijl "LOR" elegantie en souplesse oproept.
  • De eerste letter van ARCELOR komt van de eerste letter in het Proto-sinaïtische alfabet (aleph). De grondbetekenis is "basisenergie" en de afgeleide betekenissen "kracht", "zijn", "mens" en "begin". De laatste letter heeft dan weer een afgeleide betekenis van "top".

De naam Arcelor is bedacht door Nomen.

23 oktober 2002

John Cockerill

Zware ontploffing gisteren bij Cockerill-Sambre in Seraing. De naam Cockerill doet een belletje rinkelen, want op school hebben we nog over John Cockerill geleerd: een Brit die in de negentiende eeuw samen met zijn broer James in de streek van Luik een industrieel imperium uitbouwde (op vraag van Willem van Oranje). Op het einde van zijn leven had John Cockerill zware financiële moeilijkheden. De geschiedenis van het bedrijf is er trouwens een van fusies en overnames. Toch blijft de naam Cockerill klinken als een klok, onder meer door de indrukwekkende lijndiesellocomotieven.

22 oktober 2002

Test uw temperament

Uw temperament bepaalt wie u bent en hoe u communiceert. Maar welk temperament hebt u eigenlijk? Doe de test en vergelijk met bekende namen.

Laplander

En zo ziet een Laplander er tegenwoordig uit.

21 oktober 2002

De evolutie van uw voornaam

Kevin, Adolf, Marva en Kylie, dit is voor jullie: Sopres heeft de geschiedenis van alle Belgische voornamen in een kwantitatief bestand gegoten. In een zoekmachine kunt u uw voornaam typen: u krijgt dan te zien hoeveel naamgenoten u hebt. De evolutie van het aantal worden weergegeven per jaar. Zo weet u meteen wanneer uw voornaam een topper was.

20 oktober 2002

Viot 2002

De Vereniging Interuniversitair Overleg Taalbeheersing (Viot) organiseert dit jaar haar congres van 16 tot 18 december aan de Ufsia in Antwerpen. Belangrijkste thema's: mondelinge en schriftelijke communicatie, interculturele communicatie, kwaliteitsbewaking, tekststructuur & tekstbegrip, taal & technologie.

19 oktober 2002

Terugroepactie Ikea met hoog knuffelgehalte

Ikea opent zijn nieuwe vestiging in Zaventem en precies dán slaat het noodlot toe: het bedrijf moet een product (een knuffel) terugroepen. Maar Ikea vangt dat op door een professioneel én commercieel bericht over de terugroeping. Je krijgt niet alleen een waardebon in ruil voor de knuffel maar Ikea geeft ook nog eens een andere knuffel zomaar cadeau. Een mooi gebaar.

18 oktober 2002

Spin doctor draait door

Een Britse pr-man vond het niet fijn dat een lokale krant hem een "spin doctor" noemde, een term die ook in het Nederlands gebruikt wordt. De Press Complaints Commission oordeelde echter dat hij ongelijk had:

"The commission did not see any great discrepancy between the term spin doctor and the name and position held by Mr Taylor, given the fact that his job had a public relations focus."

(via The Write Effect)

17 oktober 2002

Niet voor gevoelige chauffeurs

In Texas voert men een keiharde campagne tegen alcohol achter het stuur. En hier gaat het wél om echte testimonials.

•••

Slogan gezocht?

Hoe moet een slogan klinken? Welke boodschap moet een slogan bevatten? Wat mag een slogan niet zijn? Bij AD Slogans Unlimited vindt u het allemaal.

16 oktober 2002

Valse testimonial Microsoft

Een testimonial is een advertentie waarin de gebruiker van een bepaald product aan het woord wordt gelaten. Hij of zij laat zich positief uit en toont hoe het product hem of haar het leven makkelijker maakt. Microsoft gebruikte op zijn website ook een testimonial in de strijd tegen Apple Macintosh: een dame vertelde hoe blij ze was met haar overstap van Mac naar Microsoft. Ze zou een freelance schrijver zijn die na acht jaar overschakelde.

"Dit is een valse advertorial", merkten aandachtige surfers op. De foto komt uit een beeldenbank en de dame in kwestie werkt voor een marketingbureau dat voor Microsoft opdrachten uitvoert (onder andere over mensen die overstappen van Mac naar Microsoft). De BBC brengt het hele verhaal.

15 oktober 2002

Communicatiewoud

Gisteren werden de bezetters van het Brugse Lappersfortbos manu militari uit bomen en onderaardse gangen verwijderd. Het is opvallend hoeveel partijen over deze zaak communiceren: een bedrijf, een advocaat, de bezetters, een groep milieuactivisten, de medestanders, een minister, een stad, een burgemeester, een politieke partij, een andere politieke partij, nog een politieke partij, de politie, WWF en Greenpeace, Natuurpunt, de Vereniging voor Bos in Vlaanderen, kranten, radio, televisie en nog vele anderen.
Slotsom: door de bomen is het bos niet meer te zien.

14 oktober 2002

Een kleine honderdduizend

De organisatoren van het wereldkampioenschap in Zolder kunnen terugblikken op een geslaagd evenement. Er waren een kleine honderdduizend toeschouwers. Om precies te zijn: 99 999.

Want alleen Eddy Merckx ontbrak, de grootste aller tijden. Dat kwam zo: bij de voorstelling van het WK in 2001 hadden de organisatoren een fiets van Limburgse origine verloot. Eddy vond dat niet zo fijn en daarom wou hij niet meer als peter van het WK in Zolder fungeren. Het geheim van goede "peterrelaties" zit 'm in de details.

Jan Wauters schreef hierover in De Standaard het artikel "Gigantische dagen" (waarvan de titel verwijst naar de nieuwste bundel van de vorige week overleden dichter Van Vliet, ook een Eddy). 99 998 toeschouwers, dus.

13 oktober 2002

Werk aan de winkel

De VDAB (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding) organiseert een competitie tusssen bureaus voor de interne en de externe communicatie vanaf volgend jaar. Deelnemen kan tot 20 november.

12 oktober 2002

Veranderen & Communiceren (27)

Vandaag live in het Vlaams Parlement.

11 oktober 2002

Veranderen & Communiceren (26)

Sinds de oudheid is er helemaal niets veranderd in de communicatie. Aristoteles adviseerde om een toespraak volgens een vast stramien op te bouwen: exordium, narratio, confirmatio, peroratio. Vandaag gebruikt de Amerikaanse copywriter Joe Vitale de goede raad van Aristoteles nog altijd. Hij verkoopt er t-shirts mee.

10 oktober 2002

Veranderen & Communiceren (25)

Overmorgen vindt de lustrumviering van de VVZC over "Veranderen & Communiceren" plaats. Peter F. Anthonissen, een van de sprekers, heeft nu de cover van zijn te verschijnen boek on line gezet.

9 oktober 2002

Veranderen & Communiceren (24)

Heeft e-mail de zakelijke communicatie sneller en efficiënter gemaakt? Misschien. In ieder geval heeft e-mail een explosie aan berichten veroorzaakt. Vraag dat maar aan de advocaten in het Amerikaanse Emron-schandaal. Ze moeten zo maar eventjes honderd miljoen (100.000.000) tekstdocumenten onderzoeken. Dat vergt veel tijd en veel geld, want "e-mail discovery services" vragen 20 dollarcent per e-mail of pagina.
Gelukkig zijn er nu
nieuwe technieken om e-mailarchieven elektronisch en doelgericht te onderzoeken.

•••

"Big Ass Spanish Boat" in plaats van "Our Lady of Good Peace":
The Daily Evergreen biedt excuses aan voor een
vertaalfoutje.

8 oktober 2002

Veranderen & Communiceren (23)

Dromen we er niet allemaal van? Ons boeltje pakken en letterlijk leven "als God in Frankrijk"? De Nederlandse copywriter Gregor Hakkenberg ("Krek") deed het en verhuisde vorig jaar met zijn gezin naar een dorpje in de Bresse. Hij schrijft nog altijd in het Nederlands voor bedrijven in Nederland. De afstand is geen hinderpaal met telefoon, telefax en e-mail binnen handbereik. Krek doet op zijn site het hele verhaal van de verhuizing en de eerste reactie van zijn klanten:

"Communicatie is een vak. In al mijn mailtjes én in de gezellig voortkabbelende teksten op deze site ging het kennelijk te veel over 'vertrekken' en niet voldoende over 'blijven werken'. Kennelijk heb ik de indruk gekwekt (sic!) dat ik het werk hier wil ontvluchten. De hoofdboodschap: 'IK HEB JULLIE NOG STEEDS NODIG!' is ondergesneeuwd geraakt."

•••

Goede copy brengt op: een newsletter van Nintendo uit 1987 is nu bij eBay al meer dan 700 dollar waard.

7 oktober 2002

Veranderen & Communiceren (22)

Johan en Paul Verschueren, Vlaanderens bekendste dm-copywriters, kondigen aan dat de naam (en waarschijnlijk de inhoud) van hun website ResponsCity verandert in ResponsTips, de naam van hun uitstekende e-nieuwsbrief die al sinds 1998 bestaat.

6 oktober 2002

Veranderen & Communiceren (21)

Gazet van Antwerpen brengt in zijn weekendeditie een vergelijking tussen de stijl van Guy Verhofstadt en die van Jean-Luc Dehaene. Wat er allemaal veranderd is? Vooral de communicatie: voor Dehaene van minder belang, voor Verhofstadt een prioriteit. De vergelijking in Gazet van Antwerpen is gebaseerd op de eindverhandeling van Michiel Nuytemans. Het document (PDF) staat on line en gaat van bladzijden 45 tot 71 over de verschillen in de communicatie van beide premiers en hun regeringen.

5 oktober 2002

Veranderen & Communiceren (20)

Nog één week voor "Veranderen en Communiceren". Hoog tijd om u in te schrijven, hoog tijd om u in te schrijven, hoog tijd om u in te schrijven.

Waarom herhaal ik dat? Omdat je niet genoeg kunt overcommuniceren. Dat (en veel meer) schrijft Hal Macomber in zijn weblog over projectmanagement:

"I often see teams go to the step of setting a goal and agreeing to guiding principles, but then fail to take it the next step: over-communicating. "How many times do I have to say...?" is a project managers lament. When it comes to communicating the goal and the principles (or standards) we can't say them enough. Put that in your cranium."

4 oktober 2002

Veranderen & Communiceren (19)

Zoals aangekondigd in Damslog van 16 september lanceert Belgacom een volledig nieuwe communicatiestrategie met als naam SURF: Simple, Uplifting, Reliable, Fresh. De new look van Belgacom wordt gepresenteerd in een filmpje.

•••

International PR: Yesterday, The Write Effect mentioned Damslog. Thank you!

•••

RP internationales: Damslog a été mentionné à Marseille (scroller s.v.p.). Merci!

3 oktober 2002

Veranderen & Communiceren (18)

Kijk en vergelijk. De organisatoren van het Voedingssalon (zie ook Damslog van 29 september) hebben de oude en nieuwe affiches nu naast elkaar gezet.

2 oktober 2002

Veranderen & Communiceren (17)

Op Communicatiecoach, een van de sites van Martijn Hemminga, vindt u een overzichtelijk artikel over "Communicatie bij verandering":

"Veranderingen vragen altijd tijd en energie van mensen binnen een organisatie. Veranderingen kunnen daarnaast heel pijnlijk zijn en veel onrust veroorzaken. Bovendien betekent een verandering dat zaken anders gaan dan voorheen en dat dit definitief is."

1 oktober 2002

Veranderen & Communiceren (16)

De NMBS neemt een nieuwe start. Opmerkelijk: een van de zes stafdiensten is "communicatie".