Gepost op 2015-05-21
Er wordt nogal wat afgezorgd tegenwoordig. Dokters, therapeuten, tandartsen, ziekenhuizen, revalidatiecentra, woonzorgcentra … ze moeten allemaal communiceren met hun patiënten of residenten. Hoe strategisch doen ze dat?

Geen middelen voor communicatie?

'Communicatie is nodig, maar, zo hoor je vaak zeggen, we hebben daar niet de middelen voor.' Dat schrijven Edgard Eeckman en Petra Van San in hun artikel 'Communicatie troef' in het tijdschrift Ad Rem. De auteurs spreken uit ervaring, want ze werken allebei bij het UZ Brussel.

Eeckman en Van San pleiten ervoor om in de zorg strategisch communiceren niet 'erbij' te nemen, maar centraal te stellen in denken en managen. Want communicatie werkt alleen als een organisatie ze afstemt op de eigen doelstellingen.

Communicatie begint bij de directie

En daar ligt de kern van de zaak: communicatie begint op directieniveau. De leiding van een organisatie moet bereid zijn met open vizier te communiceren en een persoon in het directieteam op te nemen die verantwoordelijk is voor de communicatie. Dat geldt trouwens niet alleen in de zorgsector.

Communicatie troef

Het artikel van Eeckman en Van San vormt een bruggetje naar hun boek Communicatie troef. Doeltreffende communicatie in en door zorgorganisaties.

Aan Communicatie troef is een website verbonden: lees de blogposts, bekijk de filmpjes, koop het boek. En zorg goed voor uzelf.